tip: daging masala menggunakan yogurt rendah lemak mengantikan krim yang lebih tinggi kandungan lemak.
BAHAN A:
500g daging lembu dipotong kiub/hiris
2 biji cili hijau dicincang halus
1/2 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan serbuk sudu jintan manis
1/2 sudu makan halia mesin
1/2 cawan yogurt asli rendah lemak
1/2 cawan air.
BAHAN B
1 biji bawang besar-dikisar
2 sudu makan minyak masak
1/4 cawan daun ketumbar dicincang
1/4 cawan daun pudina(dicincang)
secukup rasa garam
CARA PENYEDIAAN:
1. basuh daging dan toskan.
2. campurkan semua bahan A dan perapkan sekurang2nya 2 jam atau semalaman.
3. panaskan minyak dan goreng bawang besar sehingga garing dan harum.
4. kemudian masukkan bahan yg diperap dan kacau sehingga kuah pekat dan daging empuk. tambah garam secukup rasa.
5. tutup api dan hias dengan daum ketumbar serta pudina.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment