tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak. anda boleh menikmati tanpa kandungan lemak yang berlebihan.
BAHAN2;
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
12 sudu serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan air
1/2 cawan susu rendah lemak
1/2 cawan yogurt asli rendah lemak
1 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN :
1. panaskan ketuhar pada suhu 180darjah celcius
2. ratakan loyang 7inci dengan sedikit minyak dan tepung atau alaskan dengan kertas minyak.
3. ayak tepung dengan serbuk penaik, bikarbonat soda dan serbuk koko.
4. campurkan semua bahan dan pukul mengunakan mesin pemukul kek selama 3-4 minit sehingga sebati.jangan pukul terlalu lama.
5. bakar dalam ketuhar selama 25minit atau sehingga kek masak.
6 keluarkan kek dari acuan dan boleh sapukan toppingnya.
TOPPING:
100g coklat masak
50ml susu cair
1/2 sudu minyak sayur
CARA MENYEDIAKAN:
masakan semua bahan topping sehingga cair dan sebati.sejukkan sebentar sehingga ia sedikit likat dan curahkan pada kek setelah sejuk.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment