bahan2:
15 biji kuning telur
4 biji putih telur
200g mentega
100g tepung gandum
4 camca besar susu pekat manis
225g gula aising
50g badam hancur
2 camca teh rempah kuih
2 camca teh essen vanila
secubit serbuk krim tartar
sedikit mentega cair untuk melapis
sukatan rempah 1
2biji buah pelaga
1/2 biji buah pala
1inci kayu manis
2biji bunga cengkih
1/4 camca teh jintan manis halus(disangai tanpa minyak dan ditumbuk halus)
sukatan rempah 2
1 1/2 camca teh mixed spice
1 camca teh serbuk kayu manis
kaedah menyediakan:
1) kuning telur, gula,susu manis, mentega dan esen vanila dipukul hingga kembang.
2) masukan tepung, badam hancur dan rempah kuih(1) sebanyak 2 camca teh.
3) pukul putih telur dan serbuk krim tartar hingga keras di dalam mangkuk pengadun yg berasingan.
4) campurkan adunan putih telur kedalam adunan mentega dan digaul sehingga rata.
5) alaskan acuan berbentuk 4 segi dengan kertas minyak dan lenserkan dengan mentega cair. kemudian taburkan sedikit tepung.
6) panas api atas gril
7) masukan sesenduk kecil aduanan kedalam tin pembakar dan dibakar sehingga permukaan kek menjadi coklat.
8) tekan lapisan kek dengan gelas dan lenserkan permukaan kek dengan mentega cair sebelum menuangkan adunan kedua dan seterusnya.
9) gunakan kaedah yg sama sehingga habis aduanan.
10) sejukan sebelum dipotong kecil.
catatan:
jika anda suka warna kek yg agak kuning, bahagi adunan kepada 2 bahagian. campurkan rempah kuih disatu bahagian sahaja.apabila membakar selang- selikan adunan sehingga habis.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
hai sis,izinkan saya gunakan resepi kek lapis betaawi ini. dah lama sangat saya cari resepi ini. saya pernah minta resepi kek ini dengan makcik tapi tak pernah dapat. saya suka sangat dengan kek lapis rempah betawi. terima kasih sis.
ReplyDeleteNk tnye mana bleh bli rempah kek lapis betawi
ReplyDeleteShare resepi
ReplyDeleteShare resepi
ReplyDelete