Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia, khususnya di Terengganu yang terkenal. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan dengan tepong kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus didalam air panas.
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi.
Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. Pada masa ini, pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain.
Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. Bagaimanapun, sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama, keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Apabila hendak dimakan, ia perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam, sekiranya tidak keropok berasa tawar.
Selain daripada dimakan segar, keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng, tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng.
Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ia amat sedap apabila dimakan dengan sos cili.
Bahan-bahan
1 kg ikan Parang/Kembong
500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap.
garam secukupnya
125 ml air
sedikit ketulan air batu
Cara penyediaan
Ambil isi ikan, buangkan tulangnya. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment