Popular Posts

Thursday, August 25, 2011

daging masala :) kandungan kalori : 299kcal, lemak : 12.02g, karbohidrat: 10.4g, protein: 36g, serat : 18g, natrium :22.1g

tip: daging masala menggunakan yogurt rendah lemak mengantikan krim yang lebih tinggi kandungan lemak.

BAHAN A:

500g daging lembu dipotong kiub/hiris
2 biji cili hijau dicincang halus
1/2 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan serbuk sudu jintan manis
1/2 sudu makan halia mesin
1/2 cawan yogurt asli rendah lemak
1/2 cawan air.

BAHAN B

1 biji bawang besar-dikisar
2 sudu makan minyak masak
1/4 cawan daun ketumbar dicincang
1/4 cawan daun pudina(dicincang)
secukup rasa garam

CARA PENYEDIAAN:

1. basuh daging dan toskan.

2. campurkan semua bahan A dan perapkan sekurang2nya 2 jam atau semalaman.

3. panaskan minyak dan goreng bawang besar sehingga garing dan harum.

4. kemudian masukkan bahan yg diperap dan kacau sehingga kuah pekat dan daging empuk. tambah garam secukup rasa.

5. tutup api dan hias dengan daum ketumbar serta pudina.



No comments:

Post a Comment