bahan2:
250g tepung atta
1/2 camca teh garam
1 camca besar minyak sapi
air suam secukupnya untuk menguli
kaedah menyediakan:
1) tepung atta diuli bersama minyak sapi dan air sehingga menjadi doh. (selama 10 minit)
2) letakan doh kedalam bekas dan tutup dengan tea towel
(rehatkan sekurang2nya 2 jam sebaik2nya semalaman)
3) taburkan sedikit tepung atta atas papan pencanai, jadikan doh kepada bebola kecil dan dicanai nipis.
4) panaskan kuali dengan minyak sapi dan goreng sehingga kelihatan kekuningan
5) bungkus capati dengan tea towel
6) hidangkan capati bersama kari daging/ayam.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment