bahan2 :
untuk isinya
250g keju berkrim(philadelphia)
1/2 cawan mayonis
75g gula kastor
setitik esen vanila
2biji putih telur
25g gula kastor {dipukul hingga keras}
150g coklat buku dicairkan
2biji kuning telur
utk lapisan biskut:
200g biskut coklat dihancurkan
20g gula kastor
75g mentega cair {digaul sehingga sebati}
utk hiasan:
60g coklat buku dicairkan
sedikit badam cincang
kaedah menyediakan:
1) ratakan adunan biskut utk mengalas tin kek keju berukuran 19cm
(lenserkan tepi tin dengan marjerin cair).sejukan didalam peti sejuk
2) pukul keju dan mayonis sehingga rata
3) masukan gula sedikit demi sedikit diikuti dengan kuning telur dan vanila
4) masukan coklat cair dan putih telur.kacau adunan sehingga rata
5) keluarkan acuan dari peti sejuk, tuangkan adunan dan bakar didalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius atau mengunakan gas no 4 selama 30-35 minit.( letakan tin dulang pembakar).
6) dingin selama 3jam sebelum menuangkan coklat cair diatas kek. salutkan tepinya dengan badam cincang.
7) biarkan coklat agak keras sebelum memotong kek.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment