bahan2:
untuk Flan
100g marjerin lembut
100g gula kastor
2biji telur
100g tepung serbuk penaik
secubit garam
1 camca teh serbuk penaik {diayak bersama}
2camca teh serbuk kopi
utk hiasana:
1 cawan krim putar
sedikit kepingan badam yg telah dikuningkan didalam ketuhar
1 tin buah pic
1/4 cawan glis aprikot
kiwi dan strawbery
kaedah menyedikan:
1) satukan kesemua bahan utk flan kedalam sebuah bekas dan dipukul dengan senduk kayu selama 2 minit sehingga sebati
2) lenserkan tin flan dengan marjerin cair dan tuangkan aduanan kedalamnya
3) bakarkan flan dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius / mengunakan gas bernombor 4 selama 15 minit.sejukan flan
4) paipkan krim putar keatas aprikot sebelum menyalut dengan kepingan badam.
5) dinginkan flan sebelum dihidangan
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment