Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
Saturday, August 13, 2011
donut
bahan2:
275g tepung berprotein
1/2 camca tea
35g gula kastor
25g yis mampat
1/8 liter susu segar
30g marjerin
1 biji telur
kaedah menyediakaan
1) tepung digaul ramas dengan marjerin sehingga menyerupai serbuk roti
2) susu, yis, gula dan telur disatukan
3) masukkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan uli hingga doh tidak melekat di tangan.
4) biarkan doh mengembang 2 kali ganda daripada saiz asal.
5) canaikan doh ini dengan dengan mengunakan penerap donat dan letakkan donat ke atas dulang yang telah ditaburkan dengan tepung.
6) biarkan kira2 15-20 minit atau sehingga donat telah cukup mengembang.
7) goreng atas api yang sederhana
8) sadurkan donat dengan gula kastor yang telah dicampurkan dengan sedikit serbuk kayu manis.
9) dan boleh dicelup kedalam coklat yang telah dicairkan dan dihias dengan coklat urai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment