bahan2 untuk pastri :
250g tepung gandum
100g gula halus.
125g marjerin.
sebiji kuning telur
bahan2 untuk isian epal:
5 biji epal hijau
100g gula perang
1 camca besar gula halus
50g kismis
1/2 camca besar tepung jagung
secubit kayu manis
1/2 biji jus lemon
untuk glis
1 biji telur
1 camca besar dipukul sedikit
kaedah menyediakan pastri
1) marjerin dan gula.
2) masukkan kuning telur,dan tuangkan tepung.
3) gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut.
4) rehatkan doh selama sentegah jam sebelum ia digunakan.
kaedah menyediakan isian epal
1) kupas epal dan dipotong tebal
2) masukkan ke dalam periuk kecil bersama-sama kimis,gula perang,gula halus,dan juga
jus lemon.
3) larutkan tepung jagung dengan satu camca besar air.
4) jerangkan isian sehingga epal agak lembut.
5) tuangkan larutan tepung jagung,kacau hingga agak likat.sejukkan.
kaedah menyediakan pai.
1) canaikan doh setebal 5mm.
2) alas tin pai dengan doh,tekan dengan tangan supaya doh nipis serata.pastikan tin
pai telah dilenser dengan marjerin cair.
3) sudukan isian epal dan tutup dengan lebihan pastri atau diselang-selikan dengan
anyaman.
4) glis dengan campuran telur.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment