bahan2:
175g gula perang
1/4 pitch minyak jagung
3biji telur
375g buah campuran
100g buah kurma dicincang kasar
50g badam cincang
225g tepung
2camca teh serbuk penaik {ayak bersama}
3camca besar susu segar
1 camca teh sirap perang
1 camca jus oren
1 camca kecil parutan kulit oren
badam utk menghias permukaan kek.
kaedah menyediakan:
1) satukan minyak jagung, gula,sirap perang,parutan kulit oren dan telur
2) masukan buah2ancampuran, kurma,badam cincang sambil di kacau rata.
3) tuangkan tepung kacau perlahan sambil menuangkan susu dan jus oren.
4) masukan adunan kedalm tin kek bulat berukuran 20cm (8inci). pastikan tin telah dilenserkan dengan manjerin cair dan dialas dengan kertas minyak (2-3 lapisan)
5)aturkan buah badam diatas permukaan kek dan bakar didalam ketuhar bersuhu 170 celcius selama 2-2 1/2 jam. sejukan kek sebelum dikelua
rkan dari tin.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment