bahan2:
250g mentega
250g gula halus
250g tepung serbuk penaik
1 camca teh soda bikarbonat
secubit garam halus {ayak bersama}
3biji pisang embun dilecek
5biji putih telur dipukul hingga keras
5biji kuning telur
1camca teh esen vanila
kaedah menyediakan:
1) mentega ,esen vanila, guladipukul hingga kembang
2) masukan kuning telur,pisang lecek dan kacau hingga sebati
3) akhir sekali tepung kacau sehingga rata, masukan putih telur dan kacau semula
4) tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas kertas minyak dan dilenser dengan marjerin cair.
5) bakar didalam ketuhar yang bersuhu 200 celcius atau gas no 6 selama 40 minit
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment