bahan2 :
400g marjerin
240g tepung berserbuk penaik
300g gula halus
15 biji kuning telur
5 biji putih telur
90g aiskrim coklat
45g koko A
1 camca teh pewarna kuning
90g aiskrim durian B
kaedah:
1) pukul putih telur hingga berbuih.masukkan gula sedikit demi sedikit.
2) masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga pekat.
3) pukul marjerin sehingga kembang di dalam mangkuk yang berasingan dan masukan ke dalam adunan telur.kacau rata dan masukan tepung.
4) bahagikan adunan kepada 2 bahagian. masukkan A dalam adunan pertama dan B dalam adunan kedua.
5) gunakan api di atas (gril) untuk membakar kek ini.
6) dengan menggunakan senduk, masukkan tiga senduk kecil adunan koko ke dalam tin pembakar dan bakar selama 10 minit dengan api sederhana.
7) tekan lapisan adunan dengan senduk kayu sebelum memasukan adunan durian. ulangi lapisan ini sehingga adunan habis seperti membuat kek lapis betawi.
*untuk bahan A dan B boleh ditukar dengan perisa aiskrim kegemaran sendiri seperti strawbery atau vanila.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment