bahan2:
100g tepung serbuk penaik
secubit garam {diayak bersama}
100g gula kastor
100g mentega
2biji telur
1/2 camca teh esen vanila
untuk hiasan:
1 3/4 cawan jem strawbery
1/4 cawan air sejuk
1 cawan kelapa parut kering
2biji ceri merah
3biji ceri hijau
1 cawan krim putar(non diary rich cream)
kaedah:
1) masukan mentega,gula,dan esen vanila dipukul hingga kembang.
2) masukan telur satu persatu dan dikacau rata, tuangkan tepung gaul adunan hingga sebati.
3)lenserkan acuan kecil(dariole mould) dengan marjerin cair.
4) sudukan adunan ke dalam acuan memenuhi 3/4 tin sahaja.
5) bakar kek didalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius atau menggunkan gas no 4 selama 20 minit.
6) sejukan kek terlebih dahulu sebelum dihias.
7) jem dan air dimasak selama satu minit
8) salutkan kek dengan jem dan kelapa parut
9) hias dengan krim roset, ceri merah dan hijau.
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment