bahan2 karamel glis:
100g gula pasir
1 sudu besar air
bahan2 utk kastard
1/2 liter susu segar
1/2 sudu teh esen vanila
100g gula halus
4 biji telur
kaedah menyediakan glis karamel:
1) masakan gula tanpa air hingga menjadi kuning keemasan
2) masukan air, dikacau dan tuangkan terus kedalam acuan kecil yang telah dilenserkan dengan mentega
3) lebihan gula karamel boleh ditambah air untuk dijadikan sos karamel
kaedah menyedikan kastard:
1) panaskan susus dengan essen vanila( jangan dibiarkan mendidih)
2) telur dan gula dipukul sehingga sebati
3) tuangkan susu yang dipanaskan tadi kedalam campuran telur dan kacau sehingga rata
4) tapis kastard ini sebelum dituangkan kedalam acuan
5) aturkan acuan ke dalam tin pembakar yang berisi air dan bakar didalam ketuhar bersuhu 200 darjah celcius atau menggunakan gas no 6 selama 30-35minit.
6) karamel ini hendaklah disejukan kira2 3 jam sebelum dihidangkan
Popular Posts
-
bahan2: 15 biji kuning telur 4 biji putih telur 200g mentega 100g tepung gandum 4 camca besar susu pekat manis 225g gula aising 50g b...
-
tip : kek ini tidak menggunakan mentega dan telur dan ia semestinya rendah lemak. toppingnya mengantikan krim dengan susu yang kurang lemak....
-
WHAT IS SPICES; centuries ago the taste for spices kindled international trade and sparked voyages of discovery. Today spices are still pr...
-
dalam satu hidangan rendang daging seberat 50g mempunyai 126g yang terdiri daripada 12% karbohidrat, hampir 30% protein dan 59% peratus lema...
-
1.Kwashiorkor vs Marasmus Both marasmus and kwashiorkor are diseases that arise due to an inadequate diet and starvation. There are subtle...
-
tip: nasi jagung juga lebih sihat kerana menggunakan susu dan tidak menggunakan mentega atau minyak sapi. mengunakan rempah juga amat baik u...
-
ambil sebiji bola tenis dan cuba genggam kuat2.lakukan sebanyak 70kali dalam tempoh seminit.jika anda lakukan pada kadar yang sama selama 24...
-
bahan2: 300g span coklat 50g krim mentega 50g gula kastor 1 camca besar jem aprikot 1/2 cawan coklat urai kaedah menyediakan: 1) sp...
No comments:
Post a Comment