Popular Posts

Saturday, August 13, 2011

donut


bahan2:
275g tepung berprotein
1/2 camca tea
35g gula kastor
25g yis mampat
1/8 liter susu segar
30g marjerin
1 biji telur

kaedah menyediakaan
1) tepung digaul ramas dengan marjerin sehingga menyerupai serbuk roti
2) susu, yis, gula dan telur disatukan
3) masukkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan uli hingga doh tidak melekat di tangan.
4) biarkan doh mengembang 2 kali ganda daripada saiz asal.
5) canaikan doh ini dengan dengan mengunakan penerap donat dan letakkan donat ke atas dulang yang telah ditaburkan dengan tepung.
6) biarkan kira2 15-20 minit atau sehingga donat telah cukup mengembang.
7) goreng atas api yang sederhana
8) sadurkan donat dengan gula kastor yang telah dicampurkan dengan sedikit serbuk kayu manis.
9) dan boleh dicelup kedalam coklat yang telah dicairkan dan dihias dengan coklat urai.

No comments:

Post a Comment