Popular Posts

Friday, August 12, 2011

pai epal

bahan2 untuk pastri :

250g tepung gandum
100g gula halus.
125g marjerin.
sebiji kuning telur

bahan2 untuk isian epal:

5 biji epal hijau
100g gula perang
1 camca besar gula halus
50g kismis
1/2 camca besar tepung jagung
secubit kayu manis
1/2 biji jus lemon
untuk glis

1 biji telur
1 camca besar dipukul sedikit


kaedah menyediakan pastri

1) marjerin dan gula.
2) masukkan kuning telur,dan tuangkan tepung.
3) gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut.
4) rehatkan doh selama sentegah jam sebelum ia digunakan.

kaedah menyediakan isian epal
1) kupas epal dan dipotong tebal
2) masukkan ke dalam periuk kecil bersama-sama kimis,gula perang,gula halus,dan juga
jus lemon.
3) larutkan tepung jagung dengan satu camca besar air.
4) jerangkan isian sehingga epal agak lembut.
5) tuangkan larutan tepung jagung,kacau hingga agak likat.sejukkan.

kaedah menyediakan pai.
1) canaikan doh setebal 5mm.
2) alas tin pai dengan doh,tekan dengan tangan supaya doh nipis serata.pastikan tin
pai telah dilenser dengan marjerin cair.
3) sudukan isian epal dan tutup dengan lebihan pastri atau diselang-selikan dengan
anyaman.
4) glis dengan campuran telur.

No comments:

Post a Comment