Popular Posts

Friday, August 12, 2011

kek keju coklat

bahan2 :
untuk isinya

250g keju berkrim(philadelphia)
1/2 cawan mayonis
75g gula kastor
setitik esen vanila

2biji putih telur
25g gula kastor {dipukul hingga keras}

150g coklat buku dicairkan
2biji kuning telur

utk lapisan biskut:

200g biskut coklat dihancurkan
20g gula kastor
75g mentega cair {digaul sehingga sebati}

utk hiasan:
60g coklat buku dicairkan
sedikit badam cincang

kaedah menyediakan:

1) ratakan adunan biskut utk mengalas tin kek keju berukuran 19cm
(lenserkan tepi tin dengan marjerin cair).sejukan didalam peti sejuk
2) pukul keju dan mayonis sehingga rata
3) masukan gula sedikit demi sedikit diikuti dengan kuning telur dan vanila
4) masukan coklat cair dan putih telur.kacau adunan sehingga rata
5) keluarkan acuan dari peti sejuk, tuangkan adunan dan bakar didalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius atau mengunakan gas no 4 selama 30-35 minit.( letakan tin dulang pembakar).
6) dingin selama 3jam sebelum menuangkan coklat cair diatas kek. salutkan tepinya dengan badam cincang.
7) biarkan coklat agak keras sebelum memotong kek.




No comments:

Post a Comment