Popular Posts

Friday, August 12, 2011

roti canai

bahan2:
500g tepung gandum
1/2 camca teh garam {diayak bersama}

1 camca besar minyak sapi/minyak sayur
1 biji telur
air secukupnya untk menguli
2camca besar susu manis

kaedah menyediakan
1) ulikan tepung, minyak sapi, susu manis,telur dan air sehingga menjadi doh yng lembut( menguli memerlukan masa kira-kira 50-60g]
2)

bentukkan doh menjadi bebola kecil [kira-kira 50-60g] aturkan ke dalam satu bekas.
3) tuangkkaan sedikit minyak sayuran ke atas bebola dan tutup dengan tea towel.[sebaik-baiknya disimpan semalaman].
4) minyakkan permukaan tempat mencanai dan leperkan bebola senipis yang boleh.
5) goreng di atas api sederhana.
6) sedap dimakan dengan kari ayam atau kari daging.

No comments:

Post a Comment