Popular Posts

Friday, August 12, 2011

kek lobak merah

bahan2:
7 biji kuning telur
5 biji putih telur dipukul hingga keras
175g gula perang

50g tepung gandum
secubit garam
1 camca teh serbuk penaik
1/4 camca teh serbuk kayu manis {diayak bersama}

80g serbuk roti
100g badam hancur
100g kacang tanah(disangai tanpa minyak dan dicincang kasar)
200g parutan lobak merah
sedikit pes badam
sedikit pewarna oren dan hijau
sedikit krim mentega

untuk hiasan

kaedah penyediaan:

1) kuning telur dan gula dipukul sehingga gebu
2) satukan tepung,badam hancur,serbuk roti,kacang tanah dan parutan lobak merah.
3) masukan campuran tepung ke dalam adunan kuning telur dan dikacau sedikit
4) tuang putih telur ke dalam adunan kek dan gaul hingga rata.
5) lenserkan tin pembakar dengan marjerin cair serta alaskan dengan kertas minyak. tuangkan adunan dan bakar dengan kertas minyak. tuangkan adunan dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 190 darjah celcius atau mengunkan gas no 5 selama 45minit.
6) sejukan kek sebelum sapukan dengan krim mentega.
7) hiaskan dengan lobak merah yang diperbuat daripada pes badam.
8) warna oren dan hijau digunakan bagi mewarna pes badam untuk lobak dan tangkainya.

No comments:

Post a Comment