Popular Posts

Friday, August 12, 2011

kek lapis aiskrim

bahan2 :
400g marjerin
240g tepung berserbuk penaik
300g gula halus
15 biji kuning telur
5 biji putih telur

90g aiskrim coklat
45g koko A

1 camca teh pewarna kuning
90g aiskrim durian B

kaedah:
1) pukul putih telur hingga berbuih.masukkan gula sedikit demi sedikit.
2) masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga pekat.
3) pukul marjerin sehingga kembang di dalam mangkuk yang berasingan dan masukan ke dalam adunan telur.kacau rata dan masukan tepung.
4) bahagikan adunan kepada 2 bahagian. masukkan A dalam adunan pertama dan B dalam adunan kedua.
5) gunakan api di atas (gril) untuk membakar kek ini.
6) dengan menggunakan senduk, masukkan tiga senduk kecil adunan koko ke dalam tin pembakar dan bakar selama 10 minit dengan api sederhana.
7) tekan lapisan adunan dengan senduk kayu sebelum memasukan adunan durian. ulangi lapisan ini sehingga adunan habis seperti membuat kek lapis betawi.

*untuk bahan A dan B boleh ditukar dengan perisa aiskrim kegemaran sendiri seperti strawbery atau vanila.

No comments:

Post a Comment