Popular Posts

Friday, August 12, 2011

jenis2 span

SPAN VANILA (TANPA MENGGUNAKAN BAHAN PEMANTAP)

5biji telur
150g tepung gandum
secubit garam {diayak bersama}
150g gula kastor
75g marjerin cair

kaedah menyediakan:
1) telur dipukul dengan pemutar elektrik bersama2 gula sehingga kembang selama 8-10 minit.
2) tepung dan marjerin cair dimasukan secara berselang seli
3) tuaang adunan ke dalam tin pembakar yg telah dilenserkan dengan mrjerin cair dan alas dengan kertas minyak.
4) bakar didalam ketuhar bersuhu 190 darjah celcius atau menggunakan gas no 5 selama 5 minit.

SPAN COKLAT(TANPA MENGGUNAKAN BAHAN PEMANTAP)

bahan2:
5 biji telur
150g gula
140g tepung gandum
10g serbuk koko
secubit garam {diayak bersama}
75g marjerin cair

kaedah menyediakan:
1) pukul telur dengan pemutar elektrik bersama2 gula sehingga kembang selama 8-10 minit.
2) masukan tepung dan koko yang telah diayak secara berselang seli dengan marjerin cair.
3) tuangkan adunan kedalam tin pembakar yang telah dilenserkan dengan marjerin cair dan alas dengan kertas minyak.
4) bakar didalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius atau menggunakn gas no 4 selama 10 minit.


SPAN VANILA( MENGUNAKAN BAHAN PEMANTAP OVELETTE)

bahan2:
8biji telur
250g gula kastor
250g tepung
100g air
25g ovelette
1 camca teh serbuk penaik {bahan A}

125g marjerin cair

kaedah menyediakan:

1) bahan A dimasukan kedalam mesin pemutar kek dan putar sehingga gebu selama 8 minit.
2) masukan marjerin cair, gaul dengan tangan sehingga agak rata.
3) tuangkan adunan kedalam tin pembakar dan bakar dengan ketuhar bersuhu 160 darjah celcius selama 30-35minit.

SPAN VANILA(MENGGUNAKAN BAHAN PEMANTAP - JILK)

BAHAN2:

8 biji telur
250g gula kastor
250g tepung
100g air
25g JILK bahan pemantap
125g marjerin cair {bahan A}

kaedah menyediakan:

1) bahan A dimasukan kedalam mesin pemutar kek dan putar hingga gebu selama 8 minit
2) masukan marjerin cair, gaul dengan tangan sehingga agak rata
3) tuangkan adunan kedalam tin pembakar dan bakar dengan ketuhar bersuhu 190 darjah celcius selama 30-35minit.

SPAN TANPA MENGUNAKAN LEMAK

bahan2:
75g gula kastor
75g tepung gandum
secubit garam { diayak bersama}
3 biji telur ayam saiz besar
1 camca besar air suam

kaedah menyediakan:
1) satukan telur, gula, tepung mengunakan pemutar elektrik dan putar selama 5 minit atau sehingga agak gebu.





No comments:

Post a Comment