Popular Posts

Saturday, August 13, 2011

kastard karamel

bahan2 karamel glis:
100g gula pasir
1 sudu besar air

bahan2 utk kastard
1/2 liter susu segar
1/2 sudu teh esen vanila
100g gula halus
4 biji telur

kaedah menyediakan glis karamel:

1) masakan gula tanpa air hingga menjadi kuning keemasan
2) masukan air, dikacau dan tuangkan terus kedalam acuan kecil yang telah dilenserkan dengan mentega
3) lebihan gula karamel boleh ditambah air untuk dijadikan sos karamel

kaedah menyedikan kastard:

1) panaskan susus dengan essen vanila( jangan dibiarkan mendidih)
2) telur dan gula dipukul sehingga sebati
3) tuangkan susu yang dipanaskan tadi kedalam campuran telur dan kacau sehingga rata
4) tapis kastard ini sebelum dituangkan kedalam acuan
5) aturkan acuan ke dalam tin pembakar yang berisi air dan bakar didalam ketuhar bersuhu 200 darjah celcius atau menggunakan gas no 6 selama 30-35minit.
6) karamel ini hendaklah disejukan kira2 3 jam sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment